PROTETİK TEDAVİ (DİŞ PROTEZLERİ)


Protez, kelime anlamı olarak vücuttaki herhangi bir eksikliğin veya işlevini tam olarak yerine getiremeyen organ veya dokunun yapay olarak yerine konulması demektir. Diş Hekimliğinde Protetik Diş Tedavisi ise; bozulmuş, eksik veya kaybedilmiş dişlerin yerine, işlev, estetik, rahatlık ve sağlığın yeniden kazandırılması amacı ile yapay olarak yenilerinin getirilmesi anlamına gelmektedir. Diş eksikliğinin sayısı, konumu ve çevre dokuların durumuna göre tedavi sabit restorasyon (kron-köprü), hareketli bölümlü protez veya hareketli tam protez şeklinde değişiklik göstermektedir.

Sabit protezler, mevcut dişlerden destek alınarak yapılan ve bu dişlere yapıştırılarak sabitlenen protezlerdir. Hasta tarafından çıkarılamadıkları için sabit protezler olarak adlandırılırlar. Sabit protezlerin yapımında metal altyapılı veya metal atyapısız porselenler kullanılır.

Tek dişlerin üzerine yapılan kaplamalar veya eksik dişleri tamamlamak için komşu dişler küçültülerek yapılan köprüler, sabit protez çeşitleridir.

Hareketli protezler, dişlerden ve aynı zamanda kaybedilen dişler bölgesindeki kalan dişeti ve kemiklerden destek alınarak yapılan protezlerdir. Genellikle, ağızda kalan dişlerin sayısı ve yerleşiminin sabit protez yapmaya izin vermemesi durumunda yapılırlar. Hasta tarafından kolaylıkla çıkarılıp takılabilirler. Dişlerin kısmen kaybedildiği durumlarda kancalar (kroşe) veya hassas tutucular (anker) vasıtasıyla mevcut dişlere tutturulan protezlere hareketli bölümlü (parsiyel) protez denir. Dişlerin tamamen kaybedildiği durumlarda ise, dişsiz bölgelerdeki dişeti ve kemiğe oturan tam (total) protezler yapılır.