İMPLANT ve İMPLANT CERRAHİSİ


İmplant, tedavi amacı ile cerrahi yöntem kullanılarak vücut içine yerleştirilen, vücut ile uyumlu sert madde demektir. Diş hekimliğinde ise; herhangi bir nedenle kaybedilen dişlerin yerine çene kemiğine yerleştirilen, çoğunlukla titanyumdan yapılmış, vida şeklindeki yapay diş kökü olarak tanımlanmaktadır.

Son yıllarda komşu dişlere zarar vermemesi, kaybedilen dişin çevresindeki kemik yıkımını durdurması, bireylere kaybettikleri konfor, estetik ve fonksiyonu kazandırması nedeniyle hastalar tarafından oldukça sık tercih edilen bir tedavi alternatifi haline gelen implantlar, lokal anestezi uygulandıktan sonra minör bir cerrahi işlem ile çene kemiğine uygulanmaktadırlar.

Genel sağlık durumu iyi, yeterli miktarda kemik seviyesine sahip, ağız hijyeni iyi olan bireylere implant uygulaması gerçekleştirilmektedir. Kemik kaybının olduğu durumlarda kemik greftleri (kemik tozu) kullanılarak kemik seviyesi yükseltilebilmekte ve sonrasında da implant uygulaması gerçekleştirilebilmektedir.

İmplant uygulamasını takip eden 2-3 aylık süreçte kemik ile implant arasında bütünleşme olması ve çevre dokuların duruma adapte olması beklenir. Uygun sürenin geçmesinden sonra implantın üst yapısının yapılması işlemine geçilir ve bireylere kaybettikleri dişleri, dolayısıyla estetik, fonksiyon ve konforları iade edilmiş olunur.

Lokal anestezi ile yapılan implant cerrahisi sırasında bireylerde herhangi bir ağrı hissi oluşmazken, operasyondan sonra cerrahi işleme bağlı olarak yüzde hafif şişlik ve morluk gözlenebilmektedir. Uygulanan cerrahi işlemden sonra hekim önerilerine, ağız hijyenine, alkol-sigara kullanımına dikkat edilmesi, implant kaybı riskini oldukça azaltmaktadır.